#CentenarulMariiUniri Braşov: Un grup local de iniţiativă cere autorităţilor din judeţ un program de manifestări dedicate Centenarului
 #CentenarulMariiUniri Braşov: Un grup local de iniţiativă cere autorităţilor din judeţ un program de manifestări dedicate Centenarului - Image
#CentenarulMariiUniri Braşov: Un grup local de iniţiativă cere autorităţilor din judeţ un program de manifestări dedicate Centenarului

Un grup de iniţiativă pentru sărbătorirea la Braşov în acest an a Centenarului Marii Uniri, constituit din academicieni, istorici, profesori a adresat o scrisoare deschisă prefectului Braşovului, Marian Rasaliu, preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Veştea şi primarului George Scripcaru, în care solicită susţinere pentru un program de manifestări cu această tematică.

Potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES, primele obiective propuse de grupul de iniţiativă sunt: realizarea unui demers public către organele centrale ale statului pentru obţinerea titlului de Braşovul-Oraş al Marii Uniri, pe baza unei argumentaţii ştiinţifice adecvate; obţinerea restituirii Valtrapului (Antiendium-ului) lui Mihai Viteazul, însuşit şi deţinut în prezent de Biserica Neagră, în contextul în care din 1601 a fost în posesia Bisericii Sf. Nicolae din Braşov; organizarea intrării triumfale a armatei române la Braşov, după scenariile din 1916 şi 1918, în contextul ceremoniilor dedicate Zilei Independenţei din 9 mai 2018 şi 7 decembrie 2018.

De asemenea, intelectualii semnatari ai scrisorii deschise mai solicită recuperarea toponimiei naţionale unioniste impusă la Braşov de Generaţia Marii Uniri; demersuri pentru realizarea unui monument al Marii Uniri la Braşov; reabilitarea preotului român din Hărman înv. David Pop, rămas pe nedrept cu stigmatul trădării din 1918 până azi; demersuri pentru recunoaşterea Braşovului ca Oraş martir al Războiului de eliberare şi întegire naţională; susţinerea proiectului editorial Braşovul şi Marea Unire care cuprinde o monografie a luptei naţionale la Braşov, un album comemorativ la Centenar, o culegere de documente şi un Calendar braşovean al Centenarului Marii Uniri; o sesiune de comunicări ştiinţifice în colaborare cu Mitropolia Ardealului, în incinta Bisericii parohiilor Blumăna VIII, în data de 8 mai 2018.

Reprezentanţii grupului de iniţiativă întruniţi în şedinţa festivă din 15 ianuarie, în Aula Magna a Universităţii Spiru Haret, au propus ca preşedintele de onoare al sesiunii festive să fie prof.univ.dr. ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, precizează sursa citată.

Scrisoarea adresată autorităţilor locale este semnată de vicepreşedintele Academiei Române, Alexandru Surdu, istoricul Ioan Vlad, preşedintele Academiei Oamenilor de ştiinţă filiala Braşov, Ivan Cizmaru, profesorul Ionaş Alexandru de la Universitatea Spiru Haret şi preşedintele Casei de Comerţ Balcanice, profesorul Liviu Pandele. AGERPRES / (AS – autor: Jana Pintili, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)

US24 NEWS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here