MApN: Pregătirea forţelor pentru misiunile NATO, UE şi de tip coaliţie, printre obiectivele prioritare în 2017
 MApN: Pregătirea forţelor pentru misiunile NATO, UE şi de tip coaliţie, printre obiectivele prioritare în 2017 - Image
MApN: Pregătirea forţelor pentru misiunile NATO, UE şi de tip coaliţie, printre obiectivele prioritare în 2017

Continuarea procesului de transformare, modernizare şi restabilire a capacităţii de luptă, operaţionalizarea elementelor de comandă şi control din structura de forţe a NATO, pregătirea forţelor pentru misiunile Alianţei Nord-Atlantice, Uniunii Europene şi de tip coaliţie s-au înscris printre obiectivele prioritare în domeniul apărării naţionale ale anului 2017, a susţinut, vineri, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu, cu ocazia şedinţei de autoevaluare a activităţii de anul trecut.

Acesta a arătat că instruirea structurilor puse la dispoziţia NATO şi a celor din pachetul prioritar, continuarea procesului de achiziţie pentru înzestrarea structurilor cu echipamente noi, cât şi intensificarea instruirii personalului au fost şi ele preocupările de bază.

Potrivit unui comunicat al MApN, Statul Major al Forţelor Terestre a desfăşurat vineri şedinţa de autoevaluare a activităţii pe anul 2017, în prezenţa ministrului Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a secretarilor de stat Mircea Duşa şi Florin Vlădică şi a şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

Ministrul Apărării Naţionale şi-a exprimat aprecierea pentru activitatea Forţelor Terestre în anul trecut.

“A fost un an plin de provocări, căruia i-aţi făcut faţă cu succes. Aţi asigurat cea mai mare parte a efectivelor armatei noastre la cele două mari activităţi de instruire, exerciţiile Noble Jump şi Saber Guardian. Cel mai important exerciţiu NATO de anul trecut, Noble Jump, şi cel mai mare şi mai complex exerciţiu desfăşurat de forţele aliate şi partenere, Saber Guardian, cu o participare numeroasă, de peste 20.000 de militari, au pus România pe harta militară a lumii. Cele două mari evenimente nu au avut doar rol de instruire şi de coordonare a diferitelor structuri din ţările aliate şi partenere, ci, în primul rând, au arătat întregii lumi unitatea Alianţei Nord Atlantice şi determinarea liderilor ţărilor membre ale NATO de a asigura împreună apărarea frontierelor aliate şi naţionale”, a spus ministrul Mihai Fifor.

Ministerul Apărării Naţionale are asigurat şi în anul 2018 un buget de două procente din PIB, Fifor precizând că şi în 2018 sunt premise suficiente “să fim optimişti”, după ce la finele anului trecut a fost demarată achiziţia transportoarelor blindate 8×8 Piranha V.

“Vom începe în 2018 şi alte programe necesare forţelor terestre, cum ar fi componenta de înzestrare cu transportorul blindat ce va fi produs la Moreni, în cooperare cu compania germană Rheinmetall, programul de înzestrare cu rachetele sol-sol de tip HIMARS, sau autovehicule 4×4 blindate şi neblindate. Una dintre priorităţile bugetare ale anului 2018 este creşterea nivelului condiţiilor de viaţă şi instruire ale militarilor. Aveţi ca repere comandamentele de Divizie şi cel al integrării forţelor NATO, care sunt finalizate, iar acum lucraţi la infrastructura comandamentului de brigadă de la Craiova. Îmi doresc ca, în timp, să începem să modernizăm, pe rând, cazărmile pentru a face viaţa militarilor mai confortabilă”, a completat Fifor.

Ministrul Fifor a apreciat prestaţia excelentă a militarilor forţelor terestre în misiunile din teatrele de operaţii, care se manifestă, în opinia sa, ca ambasadori eficienţi ai României în lume, şi a mulţumit, de asemenea, pentru participarea personalului acestei categorii de forţe în sprijinul populaţiei aflate în situaţii de urgenţă. AGERPRES/(AS – autor: Mihaela Tudorache, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

US24 NEWS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here